Prosím buď v klidu!

Buď prosím v klidu

Po menší pauze jsem se teda rozhodla napsat další článek na vaši žádost – Jak zaměstnat a uklidnit koně, když je nervní.

Jelikož jsem před dvěma týdny byla na závodech a Rozárka byla profesionálně nervní a neskutečně se předváděla, tak s tím mám dost zkušeností.

Rozárka svou nervozitu ukazuje tím, že neustále přešlapuje, snaží se vyběhnout, vzpouří se, skáče a tak dále. Vždycky se snažím zachovat klidnou hlavu a využít toho, že je taková. Okamžitě ji beru na jízdárnu a zkouším obraty, přechody,… prostě ji zaměstnávám. Po chvíli rozpracování, když vidím, že je neustále moc čilá, tak ji vezmu na skoky – pokud nás znáte, tak dobře víte, že Rozka skoky nesnáší – ale jakmile je takhle čilá, tak jí všechno jde. To už ji pak vyhladoví a nemá potřebu být vynervovaná, je uvolněná a relativně v klidu.

U Kaštánka máme opačný způsob. Jelikož je Kaštan opačné povahy než Rozka. Tudíž když je vystresovaný, tak je nejlepší sednout si s ním do trávy, nechat ho pást a hladit. Pak se s ním projít mimo ostatní koně a pak vzít na chviličku na kruh a pak zase volno. Tím se uvolní a nestresuje.

U Luisy, která je zlatý střed povahy, stačilo stát na místě, uvolnit se a sem tam se projít na kruh.

Prostě a jednoduše, hlavní je, aby se uklidnil v první řadě jezdec, poté zaměstnat koně – přičemž obrátíme koníkovu energii k využití pro své účely – a nakonec uvolnit nejen své napětí, ale také koníkovo. Nejlíp se projít, pomazlit a třeba nechat napást :-)


(Rozárka během zpracování - byla nervní/ Rozka po zaměstnání - uvolněná)